Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Saobraćajno-tehnička škola "12. februar" iz Niša uspešno završila Erazmus projekat stručne prakse na Malti"

 

Datum: 31.05.2022.

    Saobraćajno-tehnička škola "12. februar" iz Niša s ponosom objavljuje uspešan završetak Erazmus projekta stručne prakse u inostranstvu, koji je omogućio nezaboravno iskustvo za 20 učenika različitih obrazovnih profila: tehničar drumskog saobraćaja, mašinski tehničar motornih vozila i mašinski tehničar za komjutersko konstruisanje. Ovaj dvonedeljni program prakse sproveden je na predivnom ostrvu Gozo, Malti u periodu od 5. do 19. decembra 2022. godine.

Poseta koledžu Mcast:

    Tokom boravka na Malti, naši učenici imali su priliku da posete Mcast - training koledž, koji nudi raznovrsne kurseve u oblastima građevinskog inženjeringa, informacionih tehnologija, elektroinstalacija, mašinskog inženjeringa, zdravstvenih nauka, finansija i osiguranja, računovodstva i mnoge druge.

Poseta Merit-u Malta i Lufthansa-i Technique:

    Učenici su takođe imali priliku da posete kompanije Merit Precision Tools Ltd Gozo i Lufthansa Technique. Merit Malta je jedan od vodećih proizvođača automobilskih prekidača i električnih dodataka u Evropi, dok je Lufthansa Technique poznata po svojim tehničkim uslugama u avioindustriji.

Partner na projektu - Genista Research Foundation:

    Ovo izvanredno iskustvo školi je omogućila partnerska organizacija na projektu, Genista Research Foundation. Njihov direktor, dr. Mark Causon, ambassador Malte u Danskoj, prisustvovao je promociji projekta I obratio se prisutnima, govoreći o svom iskustvu sa školom i daljem nastavku saradnje i planovima. 

    Saobraćajno-tehnička škola "12. februar" iz Niša ponosi se postignutim rezultatima ovog projekta i raduje se budućoj saradnji sa partnerima. Ovaj projekat omogućio je našim učenicima neprocenjivo iskustvo i priliku za razvoj profesionalnih, govornih i ličnih veština u međunarodnom okruženju.


Nurturing Creativity in Education: Restoring Power

2020-1-UK01-KA227-SCH-094436

    Креативност у образовању невероватно је драгоцена, јер помаже у изградњи когнитивне комплексности код ученика. Такође, промовише и развој њихових вештина. Знајући све предности које доноси креативност у образовању, чинило би се да би школе широм света то више промовисале у својим учионицама. Mеђутим, то уопште није случај.

    Ово је основа на којој се темељи пројекат „Неговање креативности у образовању: обнављање моћи“: развијање креативности у образовању обучавањем људи у образовном сектору, као што су то наставници, директори итд., како би ученици развили вештине неопходне за будуће изазове.

    Саобраћајно – техничка школа „12. фебруар“ из Ниша, заједно са другима партнерским институцијама из Велике Британије, Италије, Норвешке и Малте, партнер је на овом Еразмус КА227 пројекту.    

    Главни циљеви овог пројекта јесу:

1. оспособљавање младих људи и одраслих неопходним компетенцијама како би могли да дођу до креативних и иновативних решења;

2. обучавање наставника/васпитача за коришћење нових метода и алата који се односе на креативност, иновативност и предузетништво и унапређивање њиховог професионалног развоја;

3. развијање креативности и динамичног размишљања ученика кроз различите сценарије, приказујући више решења и узимајући у обзир концепте који проширују ум.    

  Наставни кадар Саобраћајно – техничке школе „12. фебруар“ присуствоваће активностима које ће се одржати у Истанбулу, Турској од 7. до 12. маја 2023. године. Такође, 25 одабраних наставника и ученика школе похађаће е-курс, који се темељи на:

1. неопходност креативности у образовању (шта је креативност у образовању, потреба за креативношћу у школама, користи, улога пандемије итд.);

2. методе креативности (коришћене методе, нове методе, улога технологије, методе на отвореном и у затвореном простору итд.);

3. улога ученика, наставника, директора, родитеља, одбора итд. (њихове улоге као препрека, али и као начин да се превазиђу изазови);

4. најбоље праксе/предлози.

    Сви учесници е-курса добиће сертификате као потврду о учешћу на овом пројекту од стране нашег малтешког партнера Genista Research Foundation.

sdas


 

ИНФОРМАЦИЈЕ О „ЕРАСМУС+“ ПОГРАМУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

(за ученике и родитеље)

ШКОЛСКА 2021/2022. ГОДИНА

    

    Еразмус+ је један од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Настао је 2014. године. Огледа се у спровођењу размене студената и обављању стручне праксе за ученике средњих стручних школа у земљама Европске уније. За те пројекте обезбеђују се бесповратна средства. Више информације о томе можете пронаћи на сајту: https://erasmusplus.rs.

    Република Србија је учествовала у Еразмус+ програму од почетка, настављајући своје континуирано учешће у образовним програмима Европске уније од 2001. године.

    Од 2019. године, Србија је постала програмска, тј. пуноправна чланица програма Еразмус+.

    У свакој држави постоје националне агенције које помажу спровођење пројеката и преко којих се обезбеђују средства. За нашу државу је то “Фондација Темпус” (за више информација погледати сајт: https://tempus.ac.rs).

    Са припремама и писањем пројекта школа је започела септембра 2019.године. Пројекат нам је одобрен јуна 2020.године.

    Наша школа је аплицирала са пројектом под називом “Откриј своју будућност”.

    Због ситуације са пандемијом кренули смо у организацију путовања тек сада.

    Планиран је одлазак групе од 20 ученика и 2 наставника у пратњи.

    Све се финансира из средстава која смо добили од Европске Уније, комплетан пут са смештајем. Према томе, учесници неће имати никакве трошкове.

    Молимо да се ученици који желе да буду учесници у пројекту договоре са родитељима и да попуне пријавни формулар и пошаљу га на мејл: masinstvoss@gmail.com, најкасније до среде, 27.априла 2022.године Неопходно је знање енглеског језика.

    Заинтересовани кандидати ће се рангирати бодовањем. Бодови ће зависити од општег успеха ученика, оцене из владања, знања енглеског језика, препоруке одељењских старешина и наставника практичне наставе.

 

Званичан текст конкурса за учешће у пројекту можете погледати ОВДЕ!

 

ПРЕУЗМИ: Пријавни формулар ученика за Еразмус+ програм

ПРЕУЗМИ: Информације о "ЕРАСМУС+" програму ЕК у pdf формату

афаф

i